4.9 C
Budapest
2021. november 30. kedd

Történelmi áttörés: génmódosított sertésvesét ültettek át egy emberbe

A szervátültetést egy New York-i kórházban végezték el, ráadásul anélkül, hogy az illető szervezete ellenreakcióba lépett volna a sertés veséjével.

A naphire.hu úgy tudja, a kísérlet során egy GalSafe-nek nevezett sertésfajta veséjét ültették át egy agyhalott páciensbe, aki vesebetegségben szenvedett. Az agyhalott páciensnek a családja is hozzájárult a műtéthez, a sikeres átültetés után pedig lekapcsolták a gépekről.

Egy professzor elmondta, a sertés génállománymódosításával elérték, hogy a szövetei már nem tartalmazták azokat a molekulákat, amelyek miatt korábban az emberi szervezet kilökte a sertésvesét. A pótvesét a páciens testén kívül, de a szervezetével összeköttetésben helyezték el.

A vizsgálatok szerint a vese működése normális volt a műtét után és a páciens keratinszintje is visszatért a normális értéktartományba. A kutatók orvosi etikusokkal, illetve jogi és vallási szakértőkkel is egyeztettek a kísérlet elvégzése előtt. A tudományos áttörés hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben csökkentsék az emberi szervek iránt mutatkozó hiányt – írja az Index.

(A kezdőkép illusztráció! Fotó: pixabay.com)

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek