3.5 C
Budapest
2022. január 28. péntek

Még fizetniük is kell majd a kényszerszabadságra menekülő pedagógusoknak

Egyre zavarosabb a pedagógusok és az iskolák helyzete. A fizetésnélküli szabadságon lévő oltatlan pedagógusok például nem csak a bérüket vesztik el, de még nekik kell majd fizetniük.

December 15-e a határideje az első oltás kötelező felvételének az állami intézményekben. E pillanatban – a sajtóban megjelent számok alapján úgy tűnik – mintegy 15 000 az oltatlan pedagógusok száma.

Hogy közülük hányan tagadják meg a vakcina befogadását, arról csak becslések vannak, de több ezer lehet a számuk.

Ők azok, akik elhagyják majd a pályát vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerülnek. Várva a helyzetük és megítélésük konszolidálását – már ha lesz miből kitartaniuk.

Csakhogy, ha valaki fizetésnélküli szabadságra meg, de nem alanyi jogon jár neki, akkor szünetel az egészségbiztosítása – írja az adozona. Így az egészségügyi biztosítási díjat ilyenkor ő maga köteles megfizetnie. Ez 2021-ban havonta 8000 forint.

Sőt, aki nem alanyi jogon kap fizetés nélküli szabadságot, annak a biztosítási jogviszony szünetelésének első napja utáni 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz, a 20T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. Márpedig ma Magyarországon három esetben jár alanyi jogon a fizetés nélküli szabadság: gyermek gondozása céljából, hozzátartozó tartós ápolása céljából, tényleges önkéntes-tartalékos katonaiszolgálat-teljesítés időtartamára.

Ezek egyike sem áll fenn az oltatlan pedagógusokat sújtó kényszerszabadságolás idején.

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Ha van a témához kapcsolódó sztorija, írja meg nekünk a [email protected] címre!

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek