4.9 C
Budapest
2021. november 30. kedd

Márki-Zay Péter. A hetedik te magad légy…

Egy hetedik frakciót is szeretne a parlamentben az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy a kis pártoknak és a civileknek mit tud ígérni, azt mondta: a képviseletet nekik is meg kell adni a parlamentben.

Tegnap este azt mondta, az MMM-ből nem csinál pártot, most úgy fogalmazott: szeretné, ha lenne frakciója azoknak is, akik nincsenek benne a hat ellenzéki párt egyikében sem, ennek lehetne bázisa az MMM. Szeretné, ha lenne olyan hetedik frakció, ahol nem a hat párthoz tartozók foglalnak majd helyet 2022 után.

Azokat a civileket, akiknek szerinte a parlamentben a helyük, egy saját frakcióban képzeli el, de hozzátette: egy pártfüggetlen miniszterelnök-jelöltnek minden frakció a sajátja kell, hogy legyen.

Elmondta, hogy azon a három párton kívül, akik őt a második fordulóban támogatták, a következő napokban összeül a másik három párttal is a hat közül, tehát leül beszélni Gyurcsány Ferenccel is. Mint mondta, mindig értékelte, hogy Gyurcsány a saját személyét képes háttérbe szorítani a győzelem érdekében. Szerinte Dobrev Klára a várakozáson feletti jó eredményt ért el a második fordulóban, hiszen a DK volt a legerősebb ellenzéki párt a második fordulóban

Ma találkozott Karácsony Gergellyel is, azt nem árulta el, pontosan miről beszéltek, de, mint mondta, az első feladat, hogy az előválasztás okozta – remélhetőleg csak felületes – sérüléseket be kell gyógyítani, ezért azt szeretné, ha az ellenzéki pártok közösen ünnepelnének október 23-án, szombat délután. A helyszínt már lefoglalták, az Astoria és Blaha Lujza tér környékén lesz az ünnepség, ahová természetesen várja Dobrev Klárát is.

Szerinte az, hogy ő lett a közös miniszterelnök-jelölt, egy kultúraváltást jelent.

Azokra a kormányoldalról érkező vádakra, miszerint ő nem is jobboldali, a miniszterelnök-jelölt úgy reagált: azt is sokan vitatják, hogy a 2010 előtti kormány mennyire volt baloldali. Mint fogalmazott: ő már akkor is templomba járt, mikor „a Fidesz még azt mondta, hogy térdre csuhások”.

Azzal kapcsolatban, hogy a hódmezővásárhelyi Fidesz felszólította a polgármesteri pozíciójáról való lemondásra, azt mondta: szerinte Lázár János ezzel kapcsolatban pozitív példát mutatott, ő ugyanis volt polgármester, országgyűlési képviselő és államtitkár is, mégsem szólították fel, hogy mondjon le polgármesteri pozíciójáról.

[A cím József Attila: A hetedik című versére utal, abból idézi a refrént.]

(Fotó: atv.hu)

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek