21.1 C
Budapest
2021. szeptember 24. péntek
Hirdetésspot_img

Magyarország az illegális kutyakereskedők fellegvára – megfékezik az üzelmeiket

Magyarország az utóbbi években az illegális kutyakereskedelem fellegvárává vált, évente több tízezer kétes eredetű kölyökkutya hagyja el az ország határait.

Sok esetben százas nagyságrendben, furgonok csomagterében összezsúfolva, az ebútlevélben a tulajdonos által megadott életkornál jóval fiatalabban – írja az Index Pallós László, országos állatvédelmi főfelügyelőt idézve.

A hatályos uniós jogszabályok szerint a legtöbb célországba eladásra szánt kiskutyáknak általánosságban egyedi jelöléssel, ebútlevéllel és érvényes veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, hogy legálisan szállíthatóak legyenek.

Ezek az előírások a szakértő szerint pedig legkorábban a kutyakölykök 15 hetes életkorára teljesülnek.

A szaporítók és a kereskedők azonban abban érdekeltek, hogy minél fiatalabban értékesítsék a kölyköket, amikor még gombszemű és szőrgombóc a kis eb.

A bájos kölyökjelleg pedig 15 hetes korban már megkopik, jóllehet jogszerűen ekkortól lehet a legtöbb EU-tagállamba értékesíteni a kutyákat.

Az illegális piac felvevőországai jellemzően a Benelux és a mediterrán államok.

Az eladott kiskutyák a hatóságok látókörébe rendszerint akkor kerülnek, amikor el akarják indítani a szállítmányokat az úgynevezett kutyagyűjtőről. A kiskutyák ekkor azonban már a kereskedők, mint első tulajdonosok nevén voltak, így a kutyakölykök addigi előélete vakfolt volt a hatóság előtt.

Az EU-s és a hazai jogszabályok közelmúltbeli változásai miatt van rá esély, hogy itthon is valamelyest megregulázzák az elszabadult piacot, és tetten érjék az illegális állatkereskedelmi üzelmeket.

Az új uniós regula egyfelől megköveteli a kutyagyűjtők engedélyeztetését, másfelől azt, hogy az oda kölyköket beszállító létesítményeket is nyilvántartásba vegyék.

Ezt a törekvést támogatja a vonatkozó hazai jogszabály változása is, mostantól csak hatósági nyilvántartásba vett helyről származó kölyökkutyákat lehet értékesíteni mind belföldre, mind külföldre. Pallós László kiemelte: az elsődleges cél az állatvédelmi előírások érvényesítése mellett a kiskutyák nyomon követhetősége – születésük pillanatától kezdve.

(fotó: illusztráció – pixabay.com)

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Hirdetésspot_img
Hirdetésspot_img
Hirdetésspot_img