14.2 C
Budapest
2021. október 19. kedd

Lassan a kávé is luxuscikk lesz, az egekbe szökött a fekete elixír ára

Nemrég ötéves csúcsot döntött meg a kávé világpiaci ára, a gyártókon pedig egyre nagyobb a nyomás.

A drágulásról a brazíliai szárazság és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások tehetnek, ezen a két tényezőn múlik, hogy hosszú távon merre fog elmozdulni a kávé ára. A naphire.hu úgy tudja, a braziloknál a kávészüret előtt fagyott, a cserjék jelentős részét nem tudták megmenteni, a fagyás után pedig hosszú szárazság következett.

A szélsőséges időjárási körülmények miatt történt az, hogy az elmúlt 5 év legmagasabb arabica kávé áraival találkozhatunk a világpiacon. A 35 kilós zsákok ára a közelmúltban elérte a 220 dollárt, majd 187 dollár környékére csökkent, de még ez az összeg is magasnak számít.

A pandémia sem könnyítette meg a kávékereskedelem dolgát, a korlátozások miatt a szállítás sokkal nehezebb lett, a fennakadások pedig szintén felemelték a kávé árát. A helyzeten sokat segítene, ha lazítanának a szabályokon, például Vietnámban.

A szakértők szerint nem kell megijedni, a fogyasztói árakat aligha érintheti a helyzet. A kávéláncok jelenlegi készlete még a korábbi, alacsonyabb kávéárakból származik, több cég be is jelentette, még jó darabig fedezve van a készletük – írja a 24.hu.

(Kezdőkép: pixabay.com)

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek