3.5 C
Budapest
2022. január 28. péntek

Fújtak a dízelnek is, eltűnhet a kutakról

Hamarosan Európa-szerte hiánycikké válhat az Euro 5 vagy annál magasabb besorolású dízelautók egyik elengedhetetlen adalékanyaga, az úgynevezett AdBlue – hivatkozik a nyugat.hu a slovanskenoviny.sk szlovák hírportál elemzésére.

A karbamid vizes oldatából készült adalék olyannyira fontos, hogy az dízel járművek el sem indulnak nélküle.

A válságot az okozza, hogy a különleges adalékanyag egyik legnagyobb gyártója, a Dél-Szlovákiában található vágsellyei Duslo vegyi üzem jelentősen visszafogta a termelését a magas földgázárak miatt. Sőt, napok óta nem fogad új megrendeléseket.

„A Duslo az AdBlue legnagyobb előállítója Európában. A második legnagyobb Németországban már elkezdte korlátozni a gyártást, a harmadik legnagyobb Lengyelországban pedig ugyancsak leállította a gyártást.” – mondta a helyi sajtónak Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter, aki szerint az sem kizárt, hogy az állam közbelép, és megtiltja az AdBlue exportját.

A probléma nem csak a személyautókat, hanem teherautókat és autóbuszokat is érinteni fogja majd.

Az Adblue egyébként arra hivatott, hogy csökkentse a legmodernebb dízelmotorok károsanyag-kibocsátását. Azok a gépjárművek, amelyek AdBlue-t használnak, az adalék nélkül nem működnek, ezt ugyanis nem engedi a fedélzeti számítógép vezérlőegysége – írja a nyugat.hu.

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Ha van a témához kapcsolódó sztorija, írja meg nekünk a [email protected] címre!

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek