11 C
Budapest
2021. október 25. hétfő

Ezért nem kapja meg Karikó Katalin idén a Nobel-díjat

Nincs tán olyan magyar ember, aki ne azért drukkolna, hogy Karikó Katalin ne csak a várományosa legyen a Nobel-díjnak, de azt meg is kapja.

Egy, a neve elhallgatását kérő szakértő azonban a Nap hírének azt mondta: idén erre, a várakozások ellenére is, sajnos kicsi az esély.

Emlékeztetett rá: még soha nem fordult elő, hogy egy átütő tudományos sikert azonnal a legrangosabb tudományos elismerés követte volna.

Figyelemre méltó az is, hogy a tudós idén rangos díjak és elismerések sokaságában részesült: Széchenyi-díj (2021), Emberi Méltóságért (2021), Wilhelm Exner Medal (2021), Asturias hercegnője műszaki és természettudományos kutatási díj (2021), Breakthrough Prize in Life Sciences (2021).

Ez a sok jelentős és megérdemelt kitüntetés azonban és akár egyfajta előzetes elégtételként, kompenzációként és kárpótlásként is értelmezhető – persze nem önmagukban, hanem csak a Nobel-díjhoz viszonyítva.

A legfontosabb érvként pedig azt hozta fel: bár a vakcina százezrek életét mentette meg és tette könnyebbé, a hosszú távú hatásairól még nem tud senki semmit.

Ezek csak a felfokozott várakozást mérsékelni akaró intő jelek, mondta a szakértő: „én is azt kívánom és szeretném, ha nem lenne igazam, és hamarosan Karikó Katalint mint Nobel-díjast ünnepelhetnénk.”

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek