4.8 C
Budapest
2021. november 30. kedd

Eszement tesztrendelet. Máris visszavonták…

Aláírásgyűjtéssel tiltakoztak a háziorvosok az operatív törzs döntése ellen, miszerint a jövő héttől a felső légúti tünetekkel jelentkező betegeknél antigén gyorstesztet kell elvégezniük a rendelőjükben. Ám estére az operatív törzs a rendeletét visszavonta…

Az utasítást eredetileg azzal indokolták, mivel számítani kell a covid-fertőzések növekedésével, fontos, hogy “lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására”.

Az háziorvosok nem a döntés céljaival és az értelmével szállnak szembe.

Az aláírást kezdeményezők szerint a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek.

Mint ellenérveiket sorolva megfogalmazták:

“a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére.

A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet.

A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen”.

Arról nem is beszélve, hogy a járványügyi protokoll előírja, ha pozitív mintát találnak, akkor fertőtleníteniük kell a teljes rendelőt, ami – mivel teljes kiürítéssel is járna – ellehetetlenítené a más panasszal jelentkező betegek ellátását.

Arra is intenek: a tesztelés jelentősen veszélyezteti az alapellátók és a hozzájuk érkezők, köztük a szűrésen, oltáson megjelentek egészségét is.

A Népszava úgy tudta: péntek éjfélig gyűjtötték volna az aláírásokat a háziorvosok és szombat reggel továbbították volna az operatív törzsnek. 

Ám kora este fordult a helyzet. Kiderült:

A háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgálatók végzik – ezt közölte az atv.hu kérdésére a Koronavírus Központ. Mint írták, a szabályt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazni fogja.

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek