7.2 C
Budapest
2021. október 25. hétfő

Dobrev kontra Márki-Zay: ki nyer vasárnapra?

Szerda este Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között zajlott a harmadik előválasztási vita. Bár kezdetben a két fél egymás alkalmasságával és esélyeivel foglalkozott, a hangsúly mégis a szakpolitikai kérdésre került.

A vita elején Dobrev kijelentette: Márki-Zay Pétert nem tartja alkalmasnak a miniszterelnöki pozícióra, sem morálisan, sem szakmailag. Márki-Zay válaszul azt mondta, a kormányzásra alkalmasnak tartja Dobrevet, de Orbán Viktor legyőzésére nem, ha Dobrev kormányra akar kerülni, Márki-Zayra kell szavaznia.

Dobrev szerint Márki-Zay veszélybe sodorta az ellenzéki egységet – Márki-Zay Péter viszont azt mondta: mögötte egy létező, széles koalíció áll több mint három éve.

A jelöltek végül szavukat adták egymásnak, hogy megszületik a közös nyilatkozat, és beállnak egymás mögé, ha a másik nyer.

Dobrev Klára

Arra a kérdésre, milyen szerepe lenne Gyurcsány Ferencnek egy új kormányban, Dobrev Klára leszögezte: a DK-elnöke már korábban kijelentette, nem kíván részt venni. Ugyanakkor hozzátette: nem lát a jövőbe.

A jelöltek egyetértettek abban, hogy koalíciós kormányt szeretnének létrehozni.

Az Alaptörvény nem-alkotmányos mivoltának összefüggésében Dobrev Klára úgy vélte, a sarkalatos törvényeket egyértelmű állampolgári felhatalmazás birtokában egyszerű többséggel meg lehet változtatni. Márki-Zay Péter ezzel lényegében egyet értett.

Dobrev szerint a múlt minden bűncselekményét el kell számoltatni, és létre kell hozni az ehhez szükséges intézményeket. Márki-Zay úgy reagált erre: megnyugtatják Dobrev szavai, ugyanis azt mutatják, hogy komolyan veszi az elszámoltatás kérdését.

Dobrev Klára, mint kijelentette, kétkulcsos SZJA-t szeretne 1 millió forintos jövedelem fölött. Márki-Zay Péter nem akar adóemelést, hogy a Fidesz ne tudjon ezzel kampányolni. Dobrev, mint mondta, személyes sikerének érzi, hogy van európai minimálbér, Márki-Zay szerint a kifejezés félrevezető. Szerinte csak felelősen szabad kormányozni, a gazdasági populizmus nem vezet sehova, eladósodni nem szabad. Ami az euró bevezetését illeti, mindkét jelölt szerint 2026-ig meg kell felelni minden feltételnek.

Márki-Zay Péter az egészségügyi humánerőforrás-hiány csökkentése érdekében emelné a szakdolgozói béreket is és bevonná a magánszolgáltatókat is, így ugyanis a várólistákat is le lehetne rövidíteni. Dobrev Klára bérfelzárkóztatás mellett a háziorvosok számának növelésén is dolgozna, az új egészségügyi jogviszonyt is eltörölné, és javítana a munkakörülményeken is. Abban is egyetértett Márki-Zay Péterrel, hogy bizonyos esetekben be lehessen vonni a magánszolgáltatókat is a rendszerbe.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay a pedagógusok helyzetének rendezése érdekében 30 százalékos emelést is elképzelhetőnek tart. Dobrev visszaadná az önkormányzatoknak az iskolafenntartást. Az alapfokú oktatást Márki-Zay is visszaadná, a középiskoláknál, mint mondta, bonyolultabb a helyzet. Dobrev kijelentette: visszaveszik az egyetemeket. Ezzel Márki-Zay is egyetértett. Mindkét jelölt szerint vissza kell emelni 18 évre a tankötelezettség korhatárát is – írja az atv.hu

Zárszavában Dobrev Klára kijelentette, a baloldali politikának igenis van jelene és jövője, és nincs szükség további jobboldali politikára. Márki-Zay Péter szerint olyan kormány alakul Magyarországon, amely konzervatív, liberális és baloldali értékeket is képvisel. A fiatalok meg fogják győzni a fideszes szüleiket, hogy a „tiszták koalíciójára” szavazzanak. Hozzátette: 30 év gyűlölködése, zsarolása ér véget 2022-ben.

(Fotó: rtlklub.hu – képernyőkép)

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek