Hirdetés

Kitört a botrány az USA legnagyobb tévécsatornájánál, miután a republikánusok exvezetőjét kezdték alkalmazni

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az NBC News meggondolta magát a korábbi republikánus vezető, Ronna McDaniel alkalmazásával kapcsolatban, miután az amerikai csatorna vezető sztárjai fellázadtak.

McDaniel 2017 óta volt a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke, amíg ebben a hónapban Donald Trump szövetségeseinek utasítására le nem váltották.

Az NBC pénteken közölte, hogy felvette az 51 éves nőt politikai műsorainak legújabb munkatársaként - írja a BBC.

A csatorna egyik vezetője azóta bocsánatot kért a munkatársaktól a döntés miatt.

Cesar Conde, az NBC Universal elnöke egy belső levelezésben bocsánatot kért a csapat tagjaitól, akik "úgy érezték, hogy cserben hagytuk őket".

"Eredeti döntésünk oka az volt, hogy mélyen elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy közönségünknek a nézőpontok és tapasztalatok széles skáláját mutassuk be, különösen ezekben a következetes időkben"

- áll Conde nyilatkozatában. A dolgozók lázadása vasárnap kezdődött, nem sokkal azután, hogy McDaniel debütált új szerepében a Meet the Press című, kiemelt hétvégi politikai műsorban.

Az interjú során Kristen Welker műsorvezető egyenesen kérdőre vonta, amiért megismételte Trump állításait, miszerint a 2020-as választásokat elcsalták.

McDaniel erre békülékeny választ adott, azzal érvelve, hogy szerinte "voltak problémák 2020-ban", de Joe Biden ennek ellenére "tisztességesen és becsületesen" nyert.

Közvetlenül az interjú után, az adásban való megjelenése közben Chuck Todd, a Meet The Press korábbi műsorvezetője azt mondta Welkernek, azaz az utódjának: "Azt hiszem, a főnökeink bocsánatkéréssel tartoznak önnek, amiért ilyen helyzetbe hozták".

Más műsorvezetők is felszólították a csatornát, hogy gondolja át a lépését.

Rachel Maddow - aki az MSNBC legnézettebb műsorának házigazdája - "megmagyarázhatatlannak" nevezte McDaniel felvételét.

Joe Scarborough és Mika Brzezinski - a washingtoni bennfentesek körében népszerű reggeli műsor, a Morning Joe házigazdái, akiket Biden elnök is naponta néz - azt mondták, hogy a csatorna sztárjait "elárasztották a hívások" a döntés miatt.

McDanielt - aki Mitt Romney Trump-ellenes republikánus szenátor unokahúga -, Trump 2017-ben vette fel a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) élére, miután a michigani Republikánus Párt elnökeként dolgozott.

Az elmúlt hónapokban azonban kiszorult a pártból a legutóbbi választásokon elért gyenge teljesítménye és a gyenge adománygyűjtés miatt.

Ebben a hónapban az RNC-ben Michael Whatley, az észak-karolinai republikánusok elnöke váltotta, és Trump menye, Lara Trump társelnökként csatlakozott hozzá.

A McDaniel felvétele miatti ellenérzés jól példázza, hogy a hírszolgáltatók milyen nehézségekbe ütköznek, amikor az amerikai politika intenzíven pártosodó korszakában próbálnak eligazodni.

Nem ritka, hogy a vezető csatornák korábbi politikai tisztviselőket alkalmaznak elemzőként.

Michael Steele, az RNC volt elnöke az MSNBC politikai elemzője, míg Jen Psaki, a Biden-féle Fehér Ház korábbi sajtótitkára és Nicole Wallace, a Bush-féle Fehér Ház korábbi kommunikációs igazgatója a csatorna műsorvezetői.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés