Hirdetés

Váratlan: mesterséges intelligencia buktatta el a vétkes sofőröket

Nap Híre portré Nap Híre

Most a térfigyelő kameráktól retteghetnek a szabályszegő autósok, ugyanis azokon keresztül a mesterséges intelligencia képes benézni a kocsijukba.

Az egyesült királyságbeli Northamptonshire rendőrkapitánysága egy hét alatt 114 autóvezetőt mobilozó sofőrt "kapott" el, 180 sofőr pedig nem használt biztonsági övet. A vétkeseket úgy leplezték le, hogy térfigyelő kamerákon át érkező információkat a mesterséges intelligenciával dolgozták fel - számolt be a Totalcar. A portál szerint a mesterséges intelligencia jelezte a rendőröknek, amikor az autók szélvédőjén betekintve érzékelte a szabálytalanságokat. Az Egyesült Királyságban 2003 óra tilos kihangosító nélkül telefonálni az autóvezetőknek, ám ezt sokszor szinte lehetetlen ellenőrizni, hiszen a lebukást egy mozdulattal, a hívás megszakításával elkerülhetik az autósok.

Az elmúlt hónapban azonban térfigyelő kamerákkal felszerelt pótkocsikat helyezett ki a rendőrség Northamptonshire útjai mentén, hogy benézzenek az autókba. A fotók alapján a rendőrtisztek döntöttek arról, hogy milyen büntetést szabnak ki a hatóság által lefülelt sofőrökre. 

A helyi rendőrség biztonságos közlekedésért felelős részlegvezetője, Matthew O'Connell azt mondta, a mesterséges intelligencia további szemeket adott a rendőröknek, hozzátéve, hogy az eredmény alapján sajnos nagyon elterjedtek ezek a vétségek. Szerinte lehangoló, hogy mások képesek saját és mások testi épségét veszélyeztetni fegyelmezetlenségükkel. Mint írják, az egyhetes kísérletet a brit nemzeti közlekedésbiztonsági hivatal kezdeményezte. Matt Staton, a szervezet a vezetője elismételte azt a statisztikát, amely szerint a mobilozó vezetők négyszer valószínűbben lesznek balesetek részesei, mint akik nem csinálják ezt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés