Hirdetés

Van egy ország, ahol a kenyérnél is drágább a jég a brutális hőség miatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A rekordmeleg miatt Mali egyes részein a jégkocka már többe kerül, mint a kenyér és a tej.

"Jégért jöttem, mert most nagyon meleg van"

- mondta a BBC-nek a 15 éves Fatouma Yattara, miközben a fővárosban, Bamakóban egy helyi árust keresett. Mivel a hosszan tartó áramkimaradások miatt nincs működő hűtőszekrénye, jégkockákat használ, hogy ne romoljon meg az élelmiszer és közben lehűtse magát a 48 Celsius-fokig emelkedő hőhullám alatt.

Ez bizonyos mértékig működik, de az áremelkedések még nehezebbé teszik az életét. "Egyes helyeken 100 CFA frank (59 forint)" egy kis zacskó [jég]" - fogalmazott, "máshol 300, 500 (179-298 forint) is lehet - ez pedig túl drága".

Ezáltal a jég drágább, mint a kenyér - egy normál bagett általában 250 CFA (149 forint) körüli összegbe kerül.

Ez még nagyobb küzdelem Nana Konaté Traoré számára, aki most arra kényszerül, hogy a heti néhány alkalom helyett minden nap főzzön.

"Gyakran egy egész napot töltünk áram nélkül" - mondta - "így az ételek megromlanak, és ki kell dobni őket".

A problémák csaknem egy évvel ezelőtt kezdődtek, amikor Mali állami energiavállalatának nem sikerült megfelelnie a növekvő keresletnek, miután az elmúlt években több százmillió dollárnyi adósságot halmozott fel. Sok mali lakosnak nincs tartalék generátora, mivel drága feltölteni őket.

Ha nincs áram, éjszaka nincs ventilátor, így sokan kénytelenek kint aludni. És ez kihat az emberek egészségére is. "Nagyon szenvedünk" - emelte ki Soumaïla Maïga, egy fiatalember a Bamako külvárosában lévő Yirimadio kerületből.

"Éjszakánként akár 46 Celsius-fok is lehet - ez elviselhetetlen, szédülök. Vizet kell magamra öntenem, hogy megbirkózzak vele".

Kibírhatatlan a hőség

Hivatkozás másolása

Március óta a hőmérséklet elviselhetetlen Maliban, a gyilkos hőhullám eddig már több mint 100 ember életét követelte. A legveszélyeztetettebbek az idősek és a nagyon fiatal gyermekek.

"Naponta körülbelül 15 kórházi esetet látunk el" - mondta Yacouba Toloba professzor, aki a bamakói egyetemi kórházban dolgozik. "Sok beteg dehidratált - a fő tünetek a köhögés és a hörghurut. Néhányuknak légzési nehézségeik is vannak" - tette hozzá.

Egyes területeken az iskolák elővigyázatosságból bezártak, és a muszlim többségű országban azt tanácsolták az embereknek, hogy ne böjtöljenek a nemrég véget ért ramadán idején.

"Jobban fel kell készülnünk a hasonló helyzetekre, amelyek talán gyakoribbak lesznek. Ezúttal meglepetésként ért minket" - tette hozzá Toloba professzor. A halálos kánikula a szomszédos országokat is érinti, így Szenegált, Guineát, Burkina Fasót, Nigériát, Nigert és Csádot is.

A World Weather Attribution (WWA) tudósai szerint az ember okozta klímaváltozás a felelős ezekért a szélsőséges hőhullámokért.

Mivel Bamakóban a következő hetekben várhatóan 40 Celsius-fok fölött marad a hőmérséklet, az emberek megpróbálnak alkalmazkodni az új körülményekhez.

Ahogy a nap lenyugszik a fővárosban, Konaté Traoré általában kivisz néhány nagy szőnyeget az udvarára, és leteríti őket. "A hőség miatt állandóan kint kell lennünk. Ha meleg van, rosszul leszek" - mondta.

"Egyáltalán nem könnyű".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés