Hirdetés

Rihanna és Katy Perry akkor most ott volt a Met Gálán vagy sem? Elárasztották az internetet a róluk készült AI-fotók

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Sokak szerint az idei Met Gála két legjobban öltözött híressége Katy Perry és Rihanna volt. Azonban van egy hatalmas csavar a történetben, mégpedig az, hogy egyikük sem volt ott a New York-i eseményen.

A két énekesnőről a mesterséges intelligencia által generáltak képeket, így pedig valóban úgy tűnt, hogy mindketten ott voltak a gálán. Ennek ellenére a hamis képek villámsebességgel kezdtek terjedni a közösségi oldalakon, leginkább az X-en (korábban Twitter) - írja a BBC.

Katy Perry például két hamis fotót is megosztott magáról az Instagramon, és a rajongóinak elárulta, hogy az AI-képek alkotója még a saját édesanyját is sikeresen átverte. Az egyik képen az énekesnő egy virágos, mohával díszített ruhában látható a Met lépcsőjén. Ezt a képet több mint 13 milliószor tekintették meg az X-en, alig fél nap alatt.

Az énekesnő Instagram-posztja alá több rajongó is odakommentelte, hogy őket is megtévesztette a kép. "Én is újraposztoltam, mégpedig abban a hitben, hogy ez igaz" - írta az egyik rajongó, míg egy másik úgy fogalmazott, "Álljunk csak meg, ez egy AI által generált kép? Engem becsaptak".

Perry egy képernyőfotót is megosztott az édesanyjával való beszélgetéséből, akinek a sztár azt üzente, hogy "lol, anya, az AI téged is átvert, VIGYÁZZ".

A sztár a másik AI képen egy arany fűzős ruhát viselt a vörös szőnyegen, ami szintén gyorsan elkezdett terjedni. Ezt több mint 5 millióan látták a közösségi médiában. 

A BBC kiemelte, hogy a Met Gála idei témája "Az idő kertje" volt, amit egy angol író, J.G. Ballard azonos című novellája ihletett. Ez pedig szorosan kapcsolódik a Metropolitan Múzeum Divat Intézetének tavaszi kiállításához, ami a "Csipkerózsikák: Ébresszük fel újra a divatot" címet kapta. 

Miért fontos még most is az AI-kérdése?

Hivatkozás másolása

Bár ez csak egy vörös szőnyeges esemény, nem pedig egy választás, de mégis minden arról árulkodik a hétfői események után, hogy a mesterséges intelligencia által generált tartalmak egyre meggyőzőbbek. Még Katy Perry édesanyját is sikerült becsapniuk a futótűzként terjedő képekkel.

Marianna Spring dezinformációs és közösségi média szakember kiemelte, hogy bár az AI által generált fotókon vannak árulkodó jelek, de az emberek ezeket első ránézésre nem vették észre, ugyanis az esemény témája miatt a sztárok ruhájára koncentráltak, nem pedig a háttérre. Hozzátette, árulkodó jel lehetett volna például az, hogy a háttérben az egyik fotósnak hiányzik a feje, ráadásul ezt a szőnyeget 2018-ban használták, nem pedig idén. Ennek ellenére Spring is elismerte, hogy ezek a képek mégis sokkal valóságosabbnak tűnnek, mint a korábbi társaik.

Mint mondta, az AI által generált tartalmak sokkal komolyabbá válhatnak.

"Az elmúlt hónapokban azt vizsgáltam, hogy a választások előtt hogyan készítettek és osztottak meg a támogatók AI-generált képeket Donald Trump volt amerikai elnökről, aki látszólag fekete szavazókkal fényképezkedett. Azt is láttam, hogyan szította fel a vitát a londoni polgármesterről készült AI által generált hamisított hangfelvétel, amely tévesen azt sugallta, hogy a városvezető az Emlékezés napi ünnepségeket áthelyezi egy palesztinbarát felvonulás miatt" - mondta a szakember, és hozzátette, ezek a taktikák a következő hónapokban a közösségi oldalakon is meg fognak jelenni, így fontos tudni, hogy mikor hamisak az adott tartalmak és mikor valódiak.

A BBC kiemelte, hogy nemcsak Katy Perryről terjedtek hétfő este AI által generált képek, hanem Rihannáról is, amelyek szintén milliós nézettséget értek el az X-en. A mesterséges intelligenciával létrehozott képen a többszörös Grammy díjas énekesnő látható a vörös szőnyegen, amint egy hímzett ruhát visel, amihez madarak, virágok és egy hatalmas kör alakú rész tartozik.

A People magazin szerint bár a 36 éves énekesnő jelen lett volna a gálán, de végül mégsem tudott ott lenni, ugyanis influenzás lett. Megjegyezték azt is, hogy a gála kezdetén Dua Lipáról is hamis fotók keringtek az interneten, ám ő végül megjelent a gálán, de nem abban a fűzős ruhában, mint az AI által generált képen.

Az évente megrendezésre kerülő jótékonysági eseményre A-listás hírességek és a divatvilág legnagyobb sztárjai is hivatalosak, idén pedig Zendaya, Jennifer Lopez, Chris Hemsworth és Bad Bunny csatlakozott a Vogue magazin főszerkesztőjéhez, Anna Wintourhoz házigazdaként.

Az eseményen a Metropolitan Művészeti Múzeum számára gyűjtenek pénzt, a jegyek ára pedig a hírek szerint meghaladja a 70 000 dollárt is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés