Hirdetés

Az Instagram lesz az új TikTok? Hatalmas változás jön a népszerű platformon

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Instagram az algoritmus megújításával próbálja magához átcsábítani a TikTok-felhasználókat.

Az Instagram gőzerővel dolgozik azon, hogy megváltoztassa az ajánlási algoritmusait, ugyanis az elemzők szerint a TikTok nehézségeiből próbál most tőkét kovácsolni. A tartalomajánló rendszerének módosításai, különösen a Reels - a rövid formátumú videószolgáltatás - esetében, az eredeti tartalmakat helyezik előtérbe, és "minden alkotónak egyenlő esélyt adnak az áttörésre”.

Szakértők szerint a Meta tulajdonában lévő platform megpróbálja lemásolni azt, ami a TikTok sikerét is elősegítette. Mindeközben az Egyesült Államokban egyre közelebb kerül ahhoz a ByteDance tulajdonában lévő TikTok, hogy kitiltsák az országból.  Az alkotói közösség egyes tagjai szerint azonban a változtatások túl későn érkezhetnek a felhasználók számára, akik elvesztették a türelmüket az Instagram Reels funkciójával kapcsolatban.

Egy blogbejegyzésben az Instagram azt közölte, hogy "korrigálni" fogja a tartalomajánlás korábbi megközelítését, amely a nagyobb követőkkel rendelkező fiókokat és az összesítéseket - amelyek más alkotók tartalmát posztolják újra - részesítette előnyben. A változtatásokat a következő hónapokban vezetik be.

Jasmine Enberg, az eMarketer vezető közösségi médiaelemzője szerint egyértelmű, hogy az Instagram mit tart szem előtt. "A TikTok alkotóiért folyó harc megkezdődött” - mondta a BBC-nek, hozzátéve, hogy az erősen személyre szabott algoritmus és az ajánlott tartalmakból álló For You oldal a TikTokot a választott platformmá tette a kisebb, feltörekvő, áttörni vágyó alkotok számára. Az, hogy ilyen ügyesen népszerűsítik a vírusvideókat, függetlenül attól, hogy ki készíti azokat. a TikTokot világszerte népszerűvé tette. Ezt igyekszik lemásolni a Meta, már csak azért is, mert kétséges a TikTok jövője az Egyesült Államokban. "Az Instagram szeretne az ilyen alkotók platformjává válni, ha a TikTokot tényleg betiltják" - magyarázta Enberg.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a Meta megpiszkálta az Instagramot - és nincs garancia arra, hogy az algoritmus működni fog. Katy Cowan, a Creative Boom vezetője azt mondta, ez "fogcsikorgató" a kisebb alkotók számára, ugyanis a változások túl későn érkezhetnek azok számára, akiket frusztrálnak a gyakori platform- és algoritmusváltozások. "Azt hiszem, az emberek egyszerűen belefáradtak abba, hogy az Instagram megváltoztatja a dolgokat” - mondta.

"Imádom az Instagramot, ott építettem ki a közönségemet, de az elérés állandó ingadozása és a növekedés elfojtása miatt nem éri meg az időbefektetést" - jelentette ki Ravis Meadors filmkészítő a Threads-en.

Az elkövetkező hónapokban végrehajtott változtatások értelmében azok az "összesítő" fiókok, amelyek ismételten olyan tartalmat tesznek közzé, amelyet nem ők hoztak létre, nem fognak szerepelni az alkalmazás azon területein, ahol a felhasználók számára ajánlanak tartalmakat, például a Explore vagy Reels csatornákon. 

Az Instagram „jutalmazza” az eredeti alkotókat azzal is, hogy a videók duplikátumait az eredetivel helyettesíti azokban az ajánlásokban, ahol több változatot is talál. Ez nem vonatkozik majd azokra a tartalmakra, amelyeket újrakevertek vagy szerkesztettek, hogy mémekké vagy paródiává váljanak - áll a közleményben. Az újraposztolt tartalmakra az eredeti alkotókat feltüntető címkéket is alkalmazni fogják.  "Az eredeti tartalom létrehozása sok időt és erőfeszítést igényel, ezért azok, akik létrehozzák, akkor is kapjanak elismerést és terjesztést, ha más fiókok újraposztolják” - áll az Instagram közleményében. 

A Meta nem az egyetlen közösségi médiavállalat, amely a TikTok nehézségei miatt átalakítja kínálatát. A népszerű élő közvetítési platform, a Twitch - amely az Amazon tulajdonában van - szintén most vezette be saját, TikTok-stílusú rövid videós csatornáját minden felhasználó számára. A „Discovery Feed” a Twitch mobilalkalmazásán a felhasználók számára a klipek és élő közvetítések személyre szabott, görgethető keverékét kínálja, hogy „segítsen a nézőknek gyorsan megtalálni az élvezhető tartalmakat, és segítsen a streamelők felfedezésében, még akkor is, ha nem élőben közvetítenek”.

Kate Cowan szerint kevésbé egyértelmű, hogy ezeket a változásokat az alkotók - és a vásárlók - valóban akarják-e. Sokan most más platformokon, például a LinkedIn-en keresnek közönséget. Azt mondja, hogy néhányan úgy érzik, hogy a jövőben az emberek elérésének kulcsa akár a múltból származó megközelítéseken is nyugodhat, mint például a személyes rendezvények és a találkozók.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés