Hirdetés

Jobb odafigyelni vásárláskor: több húsvéti terméket is visszahívtak az üzletek

Nap Híre portré Nap Híre

A tavalyihoz képest több büntetést szabott ki és több terméket hívott vissza a hagyományos tavaszi szezonális élelmiszerbiztonsági-ellenőrzése során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

Nobilis Márton a szezon végéig tartó ellenőrzés részeredményeiről szólva elmondta, az akció első szakaszában eddig 1117 helyen végeztek ellenőrzést, ebből 688 helyen a kereskedelemben, nagyrészt üzletekben és piacokon. Egy kicsivel rosszabbak lettek a számok, mint korábban, ez valószínűleg annak a kereskedői viselkedésnek köszönhető, amivel megpróbálják a fogyasztás visszaesése miatt kiesett nyereséget visszapótolni - ismertette az államtitkár. 

Felhívta a figyelmet arra, az ágazat szereplőinek a nehezebb helyzetük ellenére is be kell tartani az élelmiszerbiztonsági-szabályokat, annak érdekében, hogy a magyar családok asztalára továbbra is ellenőrzött forrásból származó, jó minőségű élelmiszer kerüljön.

Magyarország képes jó minőségű élelmiszert előállítani, és ebben az időszakban is figyelni kell arra, hogy a kereskedők betartsák a szabályokat - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, a korábbi évekhez viszonyítva idén megnőtt az ellenőrzések száma, az eddigi eredmények alapján több büntetést szabott ki és több élelmiszert hívott vissza a hatóság, mint 2023-ban. 

A legtöbb termékköri problémát a sonkáknál találták, a másik ilyenkor népszerű élelmiszer, a tojás esetében pedig a hatóság idei tapasztalatai szerint a tavalyhoz képest csökkent a szabálytalanságok száma - tette hozzá. Nobilis Márton aláhúzta, hogy a feltárt hibák nem súlyosak, a kereskedők leggyakrabban a higiéniai és nyomonkövetési szabályokat nem tartják be megfelelően, kisebb részben pedig a munkavállalóik bejelentését mulasztják el.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés