Hirdetés

Kizárnák Zorrót és Manitut a magyarországi választásokról

Nap Híre portré Nap Híre

Nem mindenkinek indult túl jól a napja.

A 24.hu szúrta ki, hogy "hiánypótló" közlemény jelent meg nemrég az MTI-ben, méghozzá az önkormányzati választásokon indulni szándékozó jelöltek nyilvántartásába vételével kapcsolatban. Ebben kiemelték, hogy azonos nevű jelöltek esetében nem lehet a jelölteket a ragadványnevükkel nyilvántartásba venni.

A választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a szavazólapon a jelöltek nem a nevük abc-sorrendjében szerepelnek a szavazólapon, hanem a választási bizottságok által kisorsolt sorrendben - írja a lap, amely felsorolta részletesen az azonos nevű jelöltek szavazólapon feltüntetésének szabályait is:

  • Ha a választáson két vagy több jelölt neve megegyezik, a szavazólapon nevük után zárójelben fel kell tüntetni születési évüket.
  • Amennyiben ugyanazon jelölőszervezet által állított vagy független jelöltek neve és születési éve is azonos, akkor a szavazólapon a jelöltek neve után zárójelben fel kell tüntetni a lakcímük szerinti települést.
  • És ha az is azonos, akkor a foglalkozásukat.

Kiemelték azonban, hogy a több utónévvel rendelkező jelölt kérheti, hogy a szavazólapon csak az egyik utónevét tüntessék fel, a doktori címmel rendelkező jelölt pedig azt, hogy a szavazólapon ne szerepeljen a "dr." jelző.

Ugyanakkor a közleményben kihangsúlyozták, hogy a fentiek értelmében nincs lehetőség arra, hogy az önkormányzati választáson a névazonosság esetén a jelölt kérhesse, hogy a "ragadvénynevét", azaz a becenevét tüntessék fel a lapon.

A 2014 előtti önkormányzati - és ott is inkább a nemzetiségi - választásokon volt jellemző, hogy azokon a településeken, ahol sok azonos vezetéknevű jelölt élt, és több esetben a jelölteknek még a keresztneve is azonos volt, a helyi választási bizottság a jelölteket ragadványnevükkel (mint például "Zorró", "Pipás Gyuszi fia", "Marcsa fia", "Fikusz", Manitu", "Drótos", "Kopasz Ödön") vette nyilvántartásba, hogy a választópolgárt a felvett nevek segítsék abban, arra a jelöltre adják a voksukat, akit támogatni kívánnak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés