Hirdetés

Ilyen nincs: 1,4 milliárdos ingatlant adott az állam Balog Zoltán egyházkerületének

Nap Híre portré Nap Híre

Január  végén teljesen ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant, amely egy 569 négyzetméteres irodaház és több mint 1,4 milliárd forintot ér - értesült az rtl.hu. A portál szerint az egyházkerület hivatali munkáját végzik majd benne, emellett egy konferenciaközpontot is kialakítanak az épületben. 

Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. szám alatt található az az 1,4 milliárd forint értékű ingatlan, amelyet az állam teljesen ingyen adott át a Balog Zoltán püspök vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek idén januárban. A földhivatali papírok szerint tulajdonát idővel el is adhatja az egyház, a magyar állam ugyanis csak 15 évre jegyeztetett be elidegenítési tilalmat.   

Az irodaház már 1950 óta a magyar állam tulajdonában volt, a rendszerváltás után a BM adatfeldolgozó használta, majd egyebek mellett a Központi Gazdasági Főigazgatóság és a Nemzeti Közigazgatási Központ működött benne. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használhatta, ami azért is érdekes, mert ez a szervezet annak az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait kezelte, amelynek élén 2012 és 2018 között Balog Zoltán állt. Az ingatlan 2017-ben ismét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz került, majd 2024 januárjában ingyen átadták a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerületnek.

A portál felidézte, az elmúlt években a reformátusok bérlőként már használták az irodaházat, legalábbis erre utal a parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás, amely szerint „a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleményben kapott helyet”.

Emlékeztettek arra is, hogy az állam az elmúlt tizennégy évben több száz ingatlan tulajdonjogát adta át a magyarországi felekezeteknek. A portál kereste a Magyarországi Református Egyházat az üggyel kapcsolatban, azonban nem reagáltak a megkeresésre. 

Mint ismert, a kegyelmi ügybe belebukott Novák Katalin és Varga Judit is, azonban a lemondásukkal nem ért véget a botrány: K. Endre továbbra sem képes leállni, és hamis vallomásra akarta rávenni a bicskei gyermekotthon egyik molesztált áldozatát, Balog Zoltánról- aki egyébként korábban már távozott a magyar reformátusok éléről - is egyre több tény lát napvilágot az esettel kapcsolatban. Legutóbb arról írtunk, hogy kiderült: személyesen találkozott K. Endrével még azelőtt, hogy azt javasolta volna Novák Katalinnak, adjon kegyelmet a férfinak. A minap pedig az is kibukott, hogy a botránypüspök mást is ki akart menteni a törvényes felelősségrevonás elől. Balog egy letartóztatott lelkészt akart megmenteni a börtöntől. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés