Hirdetés

Valami nagyon furcsa dolog történik idén a Balatonnál

Nap Híre portré Nap Híre

A korai enyhe időjárás miatt hatalmas sietség van a Balatonnál.

A dél-balatoni szőlészetekben akár korábbra is ehet az idei szüret, ugyanis a korai enyhe időjárás miatt nagy sietségben van a szőlő. Az időjárás azonban a kártevőknek is kedvez, így a borászoknak már meg kellett kezdeniük a védekezést - számol be az Infostart a sonline.hu cikke nyomán. 

Bujdosó Ferenc borász a lapnak azt mondta, mivel már márciusban nagyon jó volt az idő, intenzív hajtás kezdődött a múlt hét vége felé. A törzstisztítás a fiatalabb szőlőknél már megtörtént, és az idősebbek gépesített tisztítása is most kezdődik. Országh Bernát, az Országh pincészet vezető borásza is megerősítette, hogy a fenológiai fázisok két-három héttel előrébb tartanak.

Trunkó Ferenc szőlősgyöröki borász pedig arról számolt be, hogy a szőlő április végén ott tart, ahol május közepén kellene. Emiatt a növényvédelmet is előbb kezdték meg a szőlőkben, hiszen a szokatlan meleg miatt a kártevők is aktívabbak. Már lehet találkozni a borvidéken lisztharmattal, a kedden érkezett lehűlés azonban lassíthatja a terjedését, ebben bíznak a borászok. Mint mondta, előbb kellett kezdeni a növényvédelmet már két permetezéssel előrébb vannak a szokásosnál. Megjegyezte: "öröm az ürömben, hogy a rettentő nagy melegben annyira nőtt a szőlő, hogy az atka szája alól kinőtt a növény, úgyhogy attól legalább nem kell tartani".

A szőlősgazdák mind egyetértenek abban, hogy idén előbb lesz a szüet, mint azt megszokhatták a borvidéken. runkó Ferenc szerint már a megelőző években is augusztusban szedték a csabagyöngyét és az irsait. Bujdosó Ferenc úgy gondolja, idén már júliusban elkezdődhet a szüret. A borász úgy véli, a korai fajtákat már július végén el lehet kezdeni szedni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés