14.2 C
Budapest
2021. október 19. kedd

Belehalhatsz, ha visszatartod a tüsszentést? Meglepő, de igen…

Egy kis frissen őrölt bors konyhai sütés közben, és máris átjár az ismerős érzés. Az orrod remegni kezd, szemedet elönti a könny, és egy hatalmasat tüsszentesz. De belehalhatsz-e, ha visszatartod? Lássuk.

Otthon nem fenyeget ez a veszély, mert aligha tartod vissza a tüsszentést, de másutt, főként hivatalos eseményeken vagy idegen emberek társaságában már késztetést érzel rá.  

Ha mégis rákényszerülsz a tüsszentésre, rendszerint olyan hangot hallatsz, mint egy nyikorgó kisegér. Mert illendően visszatartod, ameddig csak bírod.

De tudtad, hogy ha ezt teszed, vagyis, ha visszatartod a tüsszentést, az akár végzetes is lehet?

Bizony, jogos a félelem, ha azt vesszük alapul, hogy tüsszentéskor a levegő a nazális csatornákon át 160 kilométeres óránkénti sebességgel tör utat magának. Előtte hatalmas légnyomás feszíti a tüdőt, amely az orron keresztül akar menekülni.

Ha befogod az orrod vagy a szád, a levegő visszafordulva a füleden át távozik, rossz esetben akár a dobhártyádat is berepesztve, mindez hallásvesztéssel vagy elhúzódó szédüléssel is társulhat.

Az elfojtott tüsszentés megterheli a szem vérereit is, mellékhatásként felsértheti a rekeszizmot és a borda alatti izmokat.

Ha féken tartod a tüsszentést, hirtelen megemelkedik a vérnyomásod, ennek pedig az agyi erek megpattanása lehet a következménye. Nyaktájékon a friss varratok és a hegek is felrepedhetnek a nagy nyomás követeztében.

Extrém és szélsőséges esetben a tüsszentési inger visszatartása akár stroke-t vagy azonnali halált is okozhat.

Mi ebből a tanulság? A legjobb, ha hagyod, hogy minden menjen a maga útján… de előtte tartsd az arcod-orrod elé a kezed és a zsebkendődet, hogy ne szórd tele a levegőt vírusokkal és baktériumokkal.

Azt a hangrobbanást meg, ami a tüsszentésedet kíséri, majd csak túléljük valahogy.

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Népszerű cikkek