20.5 C
Budapest
2021. szeptember 24. péntek
Hirdetésspot_img

A siófoki Szélvész kisasszony tündérmeséje a viharjelző obszervatóriumban

Lobogó hajú lány áll Siófokon a Balaton partján, távcsövével a tavat figyeli, és azt, hogyan kergeti az égen a nyugati szél a gomolyfelhőket. Ő Szilágyi Eszter meteorológus-viharvadász. Vagy ahogy a barátai hívják: Szélvész kisasszony. Ha épp nem a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban dolgozik, akkor a köztévében tájékoztat a várható időjárásról.

Az obszervatórium tetején villogó lámpa azt jelzi, hogy elsőfokú riasztás van érvényben. A hullámok hangos loccsanással csapódnak a partnak, de a bátrabb kajakosokat ez sem riasztja vissza az evezéstől. Odébb egy kites ernyőjébe kap bele a szél és röpíti 10 méterrel odébb. Keletről a vízirendőrök motorcsónakja száguld felénk, majd váratlanul lelassít és visszafordul a kikötőbe.

– A komáromi Kis Táltos Óvoda Mackó csoportjába jártam, ahol napocska volt a jelem. Szóval mondhatni, már akkor eljegyeztem magam a meteorológiával – meséli mosolyogva a Blikknek Szélvész kisasszony.

– Az egyetemen előbb földrajztudományi kutató szakon, majd meteorológusként végeztem, utána pedig viharvadász és viharkár felmérő képesítést is szereztem. Imádtam a fővárosi nyüzsgést, de amikor négy éve felajánlották ezt az állást a viharjelző obszervatóriumban, Siófokra költöztem.

Aztán a sors két és fél éve úgy hozta, hogy Eszter a köztévé munkatársa is lett. Azóta Siófok és Budapest között ingázik. Mint mondja, mialatt a vonaton zötyög a fővárosba, útközben a kis telefonján felkészül a képernyős és a rádiós szereplésre is.

Körbe nézünk a viharjelző irodában, ahol Eszter épp az imént adta ki a 40 kilométeres szél miatt az elsőfokú viharjelzést. Ha a szél sebessége eléri az óránkénti 60 kilométert, akkor bekapcsolja a másodfokú viharjelzést.

A meteorológus munka közben öt monitort is figyel egyidőben. Van, amelyik a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza – tói aktuális riasztást mutatja, más az időjárási előrejelzést, és megint más a műhold és radar adatokat. Az újságírónak ezek nem mondanak semmit, de a fiatal szakember számára izgalmas információkat jelentenek. Nem is titkolja, itt, ebben az irodában van otthon igazán.

– Jó időben innen akár hetven kilométerre is ellátni – int az észak-nyugati part felé Szélvész kisasszony. Állandó kapcsolatban vagyunk a vízirendészettel, a katasztrófavédelemmel és a vízimentőkkel. Nagy a felelősségünk, hiszen egy-egy forró nyári napon 100 ezer ember is megfordul a Balaton partján.

Van, hogy az irodából távcsövön figyelem a viharos Balatont és meglátok egy-egy bajba került, tilosban fürdőzőt, segítséget hívok nekik. Tavaly összesen hat nagyon erős, szeles napunk volt, idén csak áprilisban és májusban volt ennyi. Ezek többsége az én szolgálatom alatt történt – folytatja a meteorológus.

Hogy mit is jelent az erősen szeles idő? Eszter sosem felejti el, hogy négy éve júniusban négy egymást követő napon szupercellát fotózott a Balatonon. Az egyik Horvátország irányából 157 kilométeres sebességű széllel csapott le a magyar tengerre, pont telibe kapta Aligát. Ilyen brutális erejű szélre azóta sem volt példa.

– Mindig lenyűgöz a természet vadsága, ráadásul munka közben az irodából elképesztő fotókat készíthetek a viharról. Nagy álmom, hogy egyszer eljussak Oklahomába, a tornádók földjére, és egy igazi F5-ös szörnyeteggel találkozzak. Persze, csak biztonságos távolságból – árulta el Szélvész kisasszony.

Szilágyi Eszter elfogadja azokat a civil időjárás jelentőket, akiknek ugyan nem meteorológus a végzettsége, de hitelesek. Ilyennek tartja Barta Sylviát, a TV2 csinos időjósát is. Mint mondja, Sylvi olyan felkészülten és könnyedén mondja el az időjárási híreket, mint egy igazi profi.

Fotók: naphire.hu

Nap híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed.

Hirdetésspot_img

Kapcsolódó cikkek

Hirdetésspot_img
Hirdetésspot_img
Hirdetésspot_img