Hirdetés

Amíg nem figyelünk oda, Putyin kinyírja legfontosabb szövetségesét

Nap Híre portré Nap Híre

Könnyen lehet, hogy Putyin az orosz elnök riválisokkal akarja kiegyensúlyozni Szergej Sojgu védelmi miniszter hatalmát.

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet csütörtöki jelentésében Vlagyimir Putyin és Alekszej Djumin tulai kormányzó csütörtöki találkozójáról ír. Az intézet szerint ez a találkozó is mutatja, hogy az orosz elnök riválisokkal akarja kiegyensúlyozni Szergej Sojgu védelmi miniszter hatalmát.

Djumin a tavaly júniusi Wagner-lázadást követően kiesett Putyin kegyeiből, így a mostani találkozója egyben kísérlet arra is a részéről, hogy újra az orosz elnök közelébe kerülhessen - írja a Portfolio

Sőt, az ISW szerint Putyin szándékosan tette nyilvánossá a Djuminnal való találkozóját.

Mindez azután történt, hogy április 24-én letartóztatták Sojgu helyettesét, Timur Ivanovot, május 7-én pedig következő ciklusára fogják beiktatni az orosz elnököt. Az ISW szerint lehetséges, hogy Putyin a Sojgu vezette orosz védelmi minisztériumot akarja büntetni, amiért nem sikerült elérniük a Kreml katonai céljait.

A Putyin–Djumin-találkozó kapcsán orosz katonai bloggerek és politikai elemzők is találgatásokba bocsátkoztak. Egyes források szerint Djumin a védelmi iparban kaphat fontos szerepet, például a Katonai Ipari Bizottság elnökhelyetteseként.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés