Hirdetés

„Meg tudod csinálni! De valószínűleg nem fogod” - hadat üzentek a mérgező pozitivitásnak

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

„Élj, nevess, szeress!” „Csak jó hangulat!” „Válaszd a boldogságot!” Ismerősek? Akár egy jógastúdióban, akár az orvosi rendelő várótermében vagy a közösségi média posztjait görgetve, szinte mindenhol találunk úgynevezett pozitív megerősítéseket, amelyek arra biztatnak, hogy a lehető legjobb életet éljük.

De mi van akkor, ha nincs kedvünk hozzá? Dave Tarnowski mentális egészségvédő szerint a társadalom előszeretettel erőlteti az általa „mérgező pozitivitásnak” nevezett dolgot. Tarnowski a feje tetejére állította ezt a pozitivitást, amikor 2022 júliusában elindította a Disappointing Affirmations (avagy Csalódást keltő megerősítések) Instagram-fiókját. Ez vírusszerűen terjedt, és mára több mint 2 millió követője van.

Tarnowski új könyve, a Csalódást keltő megerősítések: kövesd ki az álmaid!” kibővíti a közösségi médiában megjelent elmélkedéseit, és nyugodt tájakról - vízesésekről, drámai partvonalakról, naplementékről és hasonlókról - készített fotókkal párosítja néhány népszerű Instagram-posztját és új mondásait.

Tarnowski elmondta, reméli, hogy a mondásokat magáénak érzi majd mindenki, aki idegenkedik a könyörtelen mérgező pozitivitástól, és könyvében elmagyarázza, hogy „a negatív gondolatokat meg kell vizsgálni, nem pedig elűzni”. Ezeket az érzéseket is meg kell erősíteni, mondta.

„Meg tudod csinálni! De valószínűleg nem fogod”, ”Hagyd abba a túlgondolkodást. Te vagy az egyetlen, akit érdekel” és ”Nem baj, ha vannak érzéseid. De kell, hogy ennyi érzésed legyen?” - csak néhány példa.

Ez a poszt például azt mondja: "ne aggódj azon, boldog leszel-e valaha! Nem leszel."

„Azt hiszem, akkor kezdtem igazán megérteni a saját sötétségemet, amikor hivatalosan is bipoláris diagnózist kaptam. Ahogy elkezdtem olvasni a betegségről, mindenhol magamra ismertem” - mondja Tarnowski a CNN-nek

Szerinte a depresszióval kapcsolatban az a trükk, hogy hagyjuk, hogy önmagát adja. Úgy látja, a rossz érzéseket is meg kell élni, hogy aztán szembe tudjunk szállni velük.

„Ha az a kérdés, hogy kinek fog tetszeni ez a könyv, azt hiszem, a hozzám hasonló embereknek - és azoknak is, akik nem olyanok, mint én. Mindenképpen sötét humorérzékkel kell rendelkezniük, vagy egyszerűen csak humorérzékkel” - vélekedik Tarnowski.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés